Mūrinis namas ant plokštuminių pamatų

Plokštuminiai pamatai dvibučiui namuis

Praėjo jau daugiau kaip penkiolika metų, kai Lietuvoje išlietas pirmasis plokštuminis pamatas .Ant kurio pastatytas dviejų aukštų mūrinis gyvenamasis namas. Vis dar galime sutikti klausimų apie tai kokiems pastatams skirti plokštuminiai pamatai.  Karkasiniams ? Rąstiniams ? O gal netinka visai Lietuvos klimato sąlygomis ?

Gera pamatų montavimo ir projektavimo praktika nepriklausomai nuo pamatų rūšies, prasideda nuo grunto tyrimų:  kurie pasako kokie gruntai vyrauja sklype ir kaip giliai yra gruntinis vanduo.  Projektuotojas turėdamas namo planus ir fasadus o taip pat ir grunto tyrimus , apskaičiuoja reikiamą plokštuminio pamato betono storį bei armatūros diametrus. Taip pat apskaičiuojamas ir pamato apšiltinimą kuris turėtų derėti viso namo šilumine technika.

Pamatų projektavimas yra apibrėžtas ES konstrukcijų projektavimo pagrinduose dar kitaip vadinamais EUROCODE ir kituose normatyviniuose ES ir LR dokumentuose .
Tad nepriklausomai nuo šalies , klimato ar pastato konstrukcijos būtų tai mūrinis, karkasinis, ar rąstiniais namas pamatai projektuojami taip kad tarnautų per visą pastato gyvavimo istoriją.