Plokštuminiai pamatai Lietuvos klimato sąlygomis

Lietuva yra vėsiojo vidutinio klimato zonoje su vidutinio šiltumo vasaromis bei vidutinio šaltumo žiemomis. Vidutinė temperatūra vasarą gali siekti 17-20 °C, žiemą – minus 5-minus 3 °C. Kelios savaitės vasarą gali pasitaikyti itin karštos (iki 30 °C), kaip ir žiemą būna labai šaltų (iki -25 °C) periodų. Per pastaruosius dešimtmečius vidutinė Lietuvos temperatūra tapo aukštesnė.

Lietuvos klimato sąlygomis vis dar aktualu yra įšalo zona kuri gali neigiamai paveikti įvairios paskirties pastatus. Senuose statybos normatyvuose įšalo zona numatoma kaip 1,2m  smėliniams gruntams ir 1,5m moliniams gruntams.

Įšalo zonos neutralizavimas plokštuminiam pamate. Įšalas grunte susidaro dėl jame esančio vandens ir neigiamos temperatūros. Panaikinus bent vieną iš šių veiksnių įšalas nesusidarys. Neutralizuoti vandens neigiamą poveikį pastatuose  ir inžineriniuose statiniuose daromas drenažas, lietaus surinkimo sistemos ,nuogrindos kurios nukreipia vandenį nuo pastato. Vanduo esantis grunte be neigiamos temperatūros grunte nesiplės . Šilumos izoliacija  į kuria būna į betonuotas plokštuminis pamatas, horizontaliai neleidžia peršalti gruntui po pastatais, o būdamas izoliuotas vertikaliai  neleidžia šilumai išeiti iš pastato vidaus, bei patekti šalčiui per pamato išorę

Plokštuminiai pamatai būdami visiškai izoliuoti nuo grunto , sumažina temperatūros svyravimus žiemos  ir vasaros laiku.  Integruota į plokštuminį pamatą grindų šildymo sistema žiemą šildo patalpas o vasarą gali vėsinti. Pastatų šiluminė technika visada bus aktuali Lietuvos klimato sąlygomis.